Hänen Majesteettinsa Tshering Yangdön, Bhutanin nykyisen kuninkaan Jigme Khesar Namgyel Wangchukin kuningataräiti, ja lama Ole Nydahl
Hänen Majesteettinsa Tshering Yangdön, Bhutanin nykyisen kuninkaan Jigme Khesar Namgyel Wangchukin kuningataräiti, ja lama Ole Nydahl

Lama Ole Nydahl laskeutui 14.12.2012 Parossa sijaitsevalle Bhutanin ainoalle kansainväliselle lentokentälle, jossa hänet toivotti lämpimästi tervetulleeksi prinssi Dashi Wangdi. Kuten edellisenäkin vuonna, lama Ole Nydahl saapui Bhutaniin kuninkaallisen perheen kutsusta opettamaan ja vierailemaan eräissä maan keskeisistä buddhalaisista voimapaikoista.

Intian ja Tiibetin välissä sijaitseva Bhutanin vuoristoinen kuningaskunta tunnetaan bruttokansanonnellisuuden indeksistään, joka mittaa kansalaisten ja valtion yleisen hyvinvoinnin astetta erotukseksi bruttokansantuotteesta. Bhutanissa buddhalaisuus läpäisee yhteiskunnan kaikki osa-alueet taiteesta ja arkkitehtuurista aina valtionpolitiikkaan asti.

Lama Ole Nydahlin kolmipäiväinen vierailu oli täynnä ohjelmaa. Sen aikana hän tapasi kaksi neljästä aiemmasta kuningattaresta ja sisaruksesta H.M. Ashi Sangay Chodenin ja H.M. Ashi Tshering Yangdönin, Bhutanin nykyisen kuninkaan Jigme Khesar Namgyel Wangchukin kuningataräidin. Lama Ole antoi myös yleisöluennon Thimphussa, Bhutanin pääkaupungissa, sekä luennon ongelmanuorten hoitolaitoksessa.

Lama Ole vieraili myös useilla tärkeillä buddhalaisilla voimapaikoilla Länsi-Bhutanissa. Niistä voi mainita muun muassa Tiikerinpesän (tiib. Taktsang), jyrkälle vuorenseinämälle yli 3 100 metrin korkeudelle rakennetun kuuluisan retriittipaikan, joka on omistettu buddhalaisuuden Tiibetiin tuoneelle mestarille Guru Rinpochelle (Skt. Padmasambhava), sekä Kyichu Lakhangin, 600-luvulta peräisin olevan tärkeän luostarin Parossa.

Bhutanin vierailu oli hyvin menestyksekäs, ja se lujitti entisestään yhteyksiä, jotka olivat alkaneet jo 1960-luvun lopussa, kun lama Ole Nydahlista ja hänen vaimostaan Hannahista tuli Lopön Tsechu Rinpochen oppilaita. Lopön Tsechu Rinpoche oli suuri buddhalainen mestari, joka vaikutti pääasiassa Nepalissa ja Bhutanissa ja joka oli neljän senaikaisen kuningatarsisaren eno.

Bhutanista lama Ole Nydahl jatkoi Aasian-matkaansa Intian Bodhgayassa järjestettyyn kagyü-mönlamiin.

Matkalla mukana olleen Sascha Kunkelin video lama Ole Nydahlin Bhutanin-vierailusta. 

Lama Ole Nydahl tapasi kuningataräidin ja antoi opetuksia Bhutanissa
Merkitty: