Istu meditaatiossa kaksikymmentä minuuttia joka päivä, paitsi jos olet liian kiireinen. Siinä tapauksessa sinun pitäisi istua tunti. – Zen-sananlasku

Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi buddhalaiset opettajat neuvovat meitä meditoimaan säännöllisesti. Useimmilla meistä on jo kiireinen aikataulu. Kuinka siis tuoda meditaatio osaksi jokapäiväistä elämäämme?

Meditaation tuominen osaksi jokapäiväistä elämää

Kun olet kokeillut 16. Karmapan meditaatiota Timanttipolku-buddhalaisessa keskuksessa, mitä seuraavaksi? Jos yleistuntusi tästä Timanttipolku-keskusten päämeditaatiosta on hyvä ja pidät ihmisistä keskuksessa, se tarkoittaa, että Timanttipolun meditaatiomenetelmät luultavasti sopivat sinulle. Kaikissa keskuksissamme on tarjolla ainakin kerran viikossa 16. Karmapan yhteismeditaatio, johon voit osallistua, ja voit käyttää oppimisiasi menetelmiä myös muina aikoina.

On järkevää, että teemme turvautumisen heti ensimmäiseksi aamulla avautuaksemme valaistumiselle, päämäärällemme, opetuksille, jotka johdattavat meidät siihen, ystävillemme polulla ja valitsemallemme opettajalle. Kun suuntaamme mielemme kohti pysyviä arvoja ja vahvistamme toivettamme olla hyödyksi toisille, luomme erinomaiset puitteet tulevalle päivälle.

Tehtyämme aamulla turvautumisen voimme päivän mittaan, kun pomo on mennyt ulos tai lapset nukkuvat, käyttää lyhyitä vapaahetkiä epämuodollisiin meditaatioistuntoihin. Voimme tehdä lyhennettyjä versioita oppimistamme muodollisista meditaatioista ja sulautua yhteen opettajamme valaistuneen olemuksen kanssa. Tämä on mainio tapa astua ulos tavanomaisten asennoitumistapojemme oravanpyörästä.

Ja tietenkin muodollisen meditaatioistunnon sisällyttäminen jokaisen päivän alkuun tai loppuun (tai mihin tahansa väliin) takaa sen, että emme ainoastaan vanhene vaan myös viisastumme.

Ensinnäkin yritä nähdä jokainen ja kaikki korkeimmalla mahdollisella tasolla. Meditoi aina, kun mahdollista, vaikkapa vain muutaman minuutin. Älä arvioi meditaatioitasi, ja nauti tietoisesta avaruudesta kokemusten takana ja välissä. Se on sinun buddhaluontosi ja korkeimman, ajattoman onnen lähde. – Lama Ole Nydahl, Buddhism Today -lehdessä (nro 20) julkaistu haastattelu

Voinko vain meditoida kotona?

Opittuasi meditaation saamalla siihen liittyvät selitykset ja meditoimalla sitä yhdessä jonkun kanssa keskuksessa voit harjoittaa sitä kotona tai missä hyvänsä, etkä ainoastaan buddhalaisessa keskuksessa.

Useimmat Timanttipolku-harjoittavat yhdistävät molempien hyvät puolet: yhtäältä kotona meditoimisen mukavuuden ja toisaalta tuen, jonka he voivat saada meditoimalla buddhalaisessa keskuksessa yhdessä muiden, samaa meditaatiota harjoittavien ihmisten kanssa. Buddhalaisesta keskuksesta löytyy aina joku, joka voi vastata mahdollisiin meditaatioharjoitukseen liittyviin kysymyksiimme. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos päätämme valita Timanttipolku-buddhalaisuuden poluksemme ja aloittaa neljä perusharjoitusta (tiib. ngöndro).

Seurustelu ja ajan viettäminen yhdessä sanghan (buddhalaisten harjoittajien) kanssa on hieno menetelmä niin ystävyyssuhteiden kuin oman harjoituksemmekin vahvistamiseksi. Rikas inhimillinen kanssakäyminen samalla polulla matkaavien ystävien kanssa on todellinen lahja, ja se toimii hyödyllisenä oman kehityksemme peilinä.

Meditaatiokurssit

Meditaatiokurssit tarjoavat mahdollisuuden harjoittaa intensiivisemmin ja oppia uusia asioita. Tiibetissä Karmapoilla ja muilla kagyü-opettajilla oli usein tapana matkustaa paikasta toiseen satojen oppilaidensa kanssa, meditoida heidän kanssaan ja antaa heille opetuksia. Timanttipolku-buddhalaisten harjoittajien keskuudessa on hyvin yleistä matkustaa meditaatiokursseille, olivatpa ne lähellä tai kaukana, pieniä tapahtumia, joissa on vain kourallinen ihmisiä, tai suuria kansainvälisiä kursseja, joihin osallistuu useista tuhansia ihmisiä. Tällaisilla matkoilla pääsee aina osalliseksi rikastuttavasta vuorovaikutuksesta opettajan ja kanssaharjoittajien kanssa.

Monista mahdollisuuksista mainittakoon Eurooppa-keskuksessa (EC) vuosittain järjestettävä kansainvälinen kesäkurssi, jonka ohjelma on täynnä meditaatiota, opetuksia tai korkeiden lamojen antamia voimansiirtoja.

Meditaatioretriitit

Kaupungeissa sijaitsevien Timanttipolku-buddhalaisten keskusten lisäksi on olemassa myös monia kauniita retriittikeskuksia, jotka yleensä sijaitsevat syrjässä kiireisen maailman ainaisesta hyörinästä. Lyhyitä retriittejä käytetään yleisesti intensiiviseen meditoimiseen antamaan lisäpotkua jokapäiväiselle harjoitukselle. Pidemmille retriiteille tulisi lähteä vasta sen jälkeen, kun kysynyt oman luotetun laman mielipidettä asiasta.

Eri retriittikeskuksissa on tarjolla erilaisia olosuhteita: Jotkin retriittikeskuksista sijaitsevat syrjäisellä maaseudulla, toiset taas lähellä kaupunkia. Joissakin on mahdollista tehdä henkilökohtaisia suljettuja retriittejä. Toisissa taas kaikki retriittiläiset osallistuvat keskuksen arjen pyörittämiseen. Kuten monissa muissakin asioissa, retriittikeskuksen valinnassa parasta on kysyä neuvoa omilta kokeneilta ystäviltä buddhalaisessa keskuksessa.