Lama Ole Nydahl on yksi harvoista, täysin pätevistä länsimaalaisista buddhalaisista lamoista karma-kagyü-linjassa.
Siitä lähtien, kun karma-kagyü-linjan johtaja 16. Karmapa vuonna 1972 pyysi häntä tarjoamaan buddhalaisuutta niille, jotka ovat siitä kiinnostuneet lännessä, hän on tehnyt sitä jatkuvasti hengellisesti vapaissa maissa ympäri maailman. Lama Ole on erikoistunut opettamaan mahamudraa eli ”suurta sinettiä”, jossa toteuttanut opettaja voi antaa kokemuksen mielen rajattomasta luonnosta oppilaalle, samoin kuin phowaa eli ”tietoista kuolemista” – harvinaislaatuista, vuosisatoja vanhaa harjoitusta. Lama Ole painottaa maallikkobuddhalaisen harjoituksen yhdistämistä itsenäiseen ajatteluun ja elämänkokemuksesta kumpuavaan kypsyyteen samoin kuin huolenpitämistä yhteiskunnasta ja erityisesti sananvapaudesta ja naisten oikeuksista.
Jos haluat tavata lama Olen, voit katsoa hänen opetusaikataulustaan, milloin hän opettaa maassasi.
Lama Ole Nydahlin elämäkerta
Lama Ole Nydahl syntyi 19.3.1941 Pohjois-Kööpenhaminassa, jossa hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa. Hän opiskeli filosofiaa, englantia ja saksaa Kööpenhaminassa, Tübingenissä, Münchenissä sekä Yhdysvalloissa. Hän ja hänen vaimonsa Hannah kohtasivat buddhalaisuuden ensi kerran häämatkallaan Nepalissa vuonna 1968. Kathmandussa he tapasivat Lopön Tsechu Rinpochen, erään Himalajan seudun tärkeimmistä buddhalaisista opettajista.
Vuonna 1969 Hannah ja Ole Nydahl tapasivat 16. Karmapan Rangjung Rigpe Dorjen, karma-kagyü-koulukunnan johtajan, ja heistä tuli tämän ensimmäiset länsimaalaiset oppilaat. He saivat karma-kagyü-linjan tärkeimmät voimansiirrot ja opetukset 16. Karmapalta itseltään ja toisilta kagyü-mestareilta, kuten Kalu Rinpochelta, minkä lisäksi he saivat toisten tiibetinbuddhalaisten koulukuntien voimansiirtoja. Vuonna 1972 16. Karmapa pyysi Ole ja Hannah Nydahlia tuomaan karma-kagyü-linjan opetukset länteen ja perustamaan buddhalaisia keskuksia hänen nimissään.
Ensimmäiset buddhalaiset keskukset lama Ole ja Hannah Nydahl perustivat Itävaltaan (Graziin), Norjaan, Ruotsiin ja Tanskaan (Kööpenhaminaan). Tähän mennessä lama Ole on perustanut opettajansa puolesta yli 680 keskusta ympäri maailmaa. Hän matkustaa maapallon ympäri kahdesti vuodessa opettaen ja tavaten oppilaitaan. Kaikkialla, missä hän käy, hän antaa opetuksia ja buddhalaisen turvautumisen (seremonia, jossa tullaan buddhalaiseksi). Hänen johdollaan on myös mahdollista tehdä bodhisattvalupaus – sisäinen lupaus omistaa oma elämä toisten hyödyttämiselle perimmäisenä päämääränä kaikkien olentojen valaistuminen.
Vuodesta 1973 lähtien lama Ole ja hänen vaimonsa Hannah Nydahl järjestivät korkeiden tiibetinbuddhalaisten opettajien kiertueita ja luentoja eri puolilla Eurooppaa ja myöhemmin myös Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Venäjällä ja Australiassa. 16. Karmapan lisäksi heidän kutsumiensa lamojen joukossa olivat muun muassa Shamar Rinpoche, Jamgön Kongtrül Rinpoche, Gyaltsab Rinpoche, Beru Khyentse Rinpoche, Kalu Rinpoche, Topga Rinpoche, Tenga Rinpoche, Bokar Rinpoche, Lopön Tsechu Rinpoche, Trungpa Rinpoche ja Ayang Rinpoche. 16. Karmapa kuoli vuonna 1981, ja Shamar Rinpoche, karma-kagyü-linjan toiseksi korkea-arvoisin lama, tunnisti ja asetti valtaistuimelle hänen jälleensyntymänsä Thaye Dorjen, 17. Gyalwa Karmapan.
Vuonna 1987 lama Ole Nydahl alkoi Shamar Rinpochen pyynnöstä opettaa myös phowaharjoitusta. Lama Ole Nydahl, joka on tunnustettu phowamestari, on opettanut tämän ”tietoisen kuolemisen meditaation” yli 80 000 oppilaalle ympäri maailman.
Ainoa jakso, jolloin hän keskeytti väliaikaisesti opetustoimintansa muutamaksi kuukaudeksi, oli kesällä 2003 lähes kohtalokkaaksi koituneen laskuvarjo-onnettomuuden jälkeen.
Lama Ole on kirjoittanut useita kirjoja, joihin lukeutuvat muun muassa The Way Things Are (suom. Kuinka asiat ovat), Entering the Diamond Way, Mahamudra (suom. Timanttipolku – Tiibetin buddhalaisuus kohtaa lännen), Riding the Tiger, The Great Seal (suom. Suuri sinetti), Buddha and Love ja Fearless Death. Lama Olen ja Hannah Nydahlin koko henkisen omaisuuden haltijana toimii Timanttipolku-säätiö.
Hannah Nydahl menehtyi syöpään vuonna 2007. Hänen hämmästyttävään elämäntarinaansa ja kertomukseen siitä, kuinka hän ja lama Ole toivat karma-kagyü-maallikkobuddhalaisuuden länteen, voi tutustua katsomalla useita palkintoja voittaneen dokumenttielokuvan Hannah: Buddhism’s Untold Journey.
Yhtenä Hannahin viimeisistä teoista tässä elämässä oli allekirjoittaa sopimus Eurooppa-keskuksen hankkimisesta. Eurooppa-keskus sijaitsee luonnonkauniilla alueella Baijerin Alpeilla, ja se on nyt Timanttipolku-buddhalaisten tärkein kansainvälinen kohtaamispaikka. Vuonna 2009 2. kansainvälisellä kesäkurssilla 17. Karmapa saapui Eurooppa-keskukseen antamaan opetuksia, ja lama Ole seremoniallisesti lahjoitti yli 600 Timanttipolku-buddhalaista keskusta hänelle.
Vuonna 2012 lama Ole osallistui kagyü-mönlamiin, korkeimpien karma-kagyü-lamojen vuotuiseen kokoontumiseen Intian Bodhgayassa – paikassa, jossa historiallinen Buddha saavutti valaistumisen. Sen jälkeen, kun lama Ole oli istutettu kunniapaikalle, Karmapa yllätti hänet antamalla hänelle lahjaksi perinteisen kultabrokadikaavun kiittääkseen häntä hänen 40 vuotta jatkuneesta toiminnastaan buddhalaisuuden hyväksi.
13.6.2015 lama Ole Nydahl vastaanotti Unescon kulttuurien ja uskontojen välisen dialogin järjestön hänelle ja postuumisti Hannah Nydahlille myöntämän dialogin, rinnakkainelon ja rauhan palkinnon.
Mielemme on tuhoutumatonta avaruutta. Katso sisälle ja tulet rikkaaksi. Löydä se, mikä katsoo silmiesi läpi juuri nyt. Se ylittää syntymän ja kuoleman ja kaikenlaisen mahdollisuuden joutua kadoksiin. Se on kaiken täydellisyyden ja ilon lähde maailmassa. Katso sisälle. Näe, mikä on tietoinen nyt. – Lama Ole Nydahl, Malaga, 2015