Yleensä ottaen buddhalaiset kuvaavat itseään onnellisiksi ihmisiksi. Mutta buddhalaiseksi ryhtyminen ei saa maailmaa ympärillämme mukautumaan taianomaisesti tarpeisiimme. Mikä siis muuttuu?

Ollaksemme buddhalaisia meidän ei tarvitse pukeutua erityisiin vaatteisiin, muuttaa ruokailutottumuksiamme tai luopua aineellisesta omaisuudesta tai sosiaalisesta elämästä. Itse asiassa kyse on niin yksinkertaisesta asiasta kuin oman katsantokantamme muuttamisesta – siitä, että emme ota tiellemme osuvia esteitä niin vakavasti, ja siitä, että näemme kaiken ympärillämme mielenkiintoisena ja täynnä potentiaalia. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä se ei aina ole helppoa.

Ymmärtämällä opetukset ja käyttämällä sellaisia työkaluja, kuten meditaatiota, buddhalaisina muutamme vähitellen näkemystämme kaikesta, mitä elämässä tapahtuu. Kyse ei ole siitä, että alkaisimme katsoa asioita ruusunpunaisten silmälasien läpi, vaan siitä, että poistamme harsot, jotka estävät meitä näkemästä, kuinka asiat todella ovat.

Buddhan opetukset ovat hyödyllisten neuvojen suuri aarreaitta, ja jokainen perinne painottaa niiden eri puolia. Mitä tulee opetusten toteuttamiseen elämässä, munkeilla, nunnilla ja maallikoilla on varsin erilaiset elämäntyylit. Mitä voimme tältä osin sanoa Timanttipolku-buddhalaisista?

Timanttipolku-buddhalaiset ovat maallikkoharjoittajia, joilla usein on perhe ja säännöllinen työ ja jotka yhdistävät buddhalaiset menetelmät erottamattomasti jokapäiväiseen elämäänsä.

Mikä tekee sinusta buddhalaisen?

Kyetäksemme olemaan buddhalaisia meidän on tarpeen ottaa vastuu oman elämämme luomisesta luottaen siihen, että syy-seuraussuhde eli karma todella toimii. Ajatuksillamme ja arvioillamme luomme asenteita ja tottumuksia, jotka joko rajoittavat tai vapauttavat meitä. Kokemuksen kautta voimme nähdä, että tänään luomme huomisten tilanteidemme syitä.

Jos haluamme ottaa tämän vastuun ja päätämme käyttää hyväksi tämän tilaisuuden saavuttaaksemme Buddhan tilan, mitä tarvitsemme sitä varten?

Tarvitsemme arvoja, joihin voimme luottaa. Mieli on ainoa asia, joka ei muutu. Se ei ole syntynyt eikä voi kuolla. Se on aina ja kaikkialla kuin avaruus. Valaistuminen eli buddhuus on mielen täysin kehittynyt tila, jossa mielen koko potentiaali on tullut täysin esiin. Buddhalaisina luomme yhteyden tähän tilaan ja avaudumme sille. Kutsumme tätä turvautumiseksi. Turvaudumme myös opetuksiin (dharmaan), jotka opastavat meidät päämäärään, ystäviimme polulla (sanghaan) ja opettajaamme (lamaan).

Eniten toisten hyväksi voimme tehdä täydellisen ilon tilasta ja valaistumisen saavutuksesta käsin. Niinpä buddhalaisina myös lujitamme päätöstämme saavuttaa tämä tila, jotta voimme jakaa sen toisten kanssa, ja käyttää kaikkea polulla hankimaamme voimaa ja oivalluksia kaikkien hyväksi. Tämä jalo pyrkimys tunnetaan bodhisattvalupauksena.

Kuinka meistä tulee valaistuneita?

Harjoittamalla meditaatiota totumme olemaan tilassa, jossa on vähemmän häiritseviä tunteita ja enemmän iloa ja selkeyttä. Sitten yritämme tuoda meditaatiossa koetun katsantokannan jokapäiväiseen elämäämme. Jos jokin hankala tilanne ilmaantuu, voimmeko nähdä sen laajemmasta perspektiivistä käsin ilman draamaa? Kykenemmekö näkemään potentiaalin jopa siinä ihmisessä, joka laukaisee tunteemme tänään?

On todella tärkeää aloittaa päivä muistamalla myötätunto. Sen ei tarvitse viedä pitkään. Riittää, jos hetkenkin on tietoinen siitä, kuinka paljon olentoja on olemassa, ja todella toivoo, että jokainen heistä vapautuisi kärsimyksestä. Sillä on suuri vaikutus, jos toivoo, että kaikki, mitä tekee, hyödyttää heitä jollain tavoin. – Hannah Nydahl, haastattelu Buddhism Today -lehdessä

Meditaatioharjoituksemme on kuin laboratorio, jossa työstämme itseämme suljetussa ympäristössä. Sitten tarkistamme näkemyksemme ja reaktiomme jokapäiväisessä elämässä, esimerkiksi kun olemme jumissa liikenneruuhkassa, käymme neuvotteluja työpaikalla tai yritämme tulla mahdollisimman hyvin toimeen kumppaneidemme, työkavereidemme tai lastemme kanssa. Todisteena henkisestä kehityksestämme on kyky selvitä tosielämän tilanteista aiempaa paremmin – arvokkaasti, taitavasti ja hyvällä huumorilla.

Jos tämä kuulostaa järkevältä ja sellaiselta, että sitä voisi käyttää, on luonnollista kysyä, mistä aloittaa.

Mistä aloittaa?

Helpoin tapa lännessä on löytää lähin buddhalainen keskus. Siellä voit saada johdatuksen buddhalaisuuteen ja oppia meditaatiota. Tavallisesti saatavilla on kirjoja, lehtiä ja nauhoitettuja luentoja, joihin voit tutustua. Jos pidät ihmisistä ja meditaatioista buddhalaisessa keskuksessa, on järkevää käydä buddhalaisen opettajan, kuten lama Ole Nydahlin tai Karmapan, luennolla, kun he käyvät opettamassa kaupungissasi tai maassasi.