Buddha Shakyamuni, buddhalaisuuden perustaja

Buddhan elämäntarina alkoi noin 2 600 vuotta sitten Lumbinista, joka sijaitsee nykyisen Nepalin alueella lähellä Intian rajaa. Siellä syntyi mies nimeltä Siddharta Gautama.

Prinssiksi syntynyt Siddharta oivalsi, että ehdolliset kokemukset eivät kyenneet tarjoamaan pysyvää onnellisuutta eivätkä suojaa kärsimykseltä. Pitkällisen hengellisen etsinnän jälkeen hän asettautui syvään meditaatioon, jossa hän oivalsi mielen luonnon. Hän saavutti ei-ehdollisen, pysyvän onnellisuuden tilan – valaistumisen. Tämä mielentila on vapaa häiritsevistä tunteista ja ilmaisee itseään pelottomuuden, ilon ja aktiivisen myötätunnon kautta. Loppuelämänsä Buddha opetti kaikkia, jotka kysyivät, kuinka he voisivat saavuttaa tämän saman tilan.

Opetan, koska te ja kaikki olennot haluatte olla onnellisia ja välttää kärsimystä. Opetan, kuinka asiat ovat. – Buddha

Buddhan varhainen elämä

Buddhan aikana Intia oli hengellisesti hyvin avoin. Jokaisella merkittävällä filosofisella näkemyksellä oli edustajansa yhteiskunnassa, ja ihmiset odottivat hengellisyyden vaikuttavan positiivisella tavalla heidän elämäänsä.

Tämän suuren potentiaalin aikakautena Siddharta Gautama, tuleva Buddha, syntyi kuninkaalliseen perheeseen Lumbinissa, nykyisen Nepalin etelärajalla. Varttuessaan Buddha osoittautui poikkeuksellisen älykkääksi ja myötätuntoiseksi. Pitkä, vahva ja komea Buddha kuului soturikastiin, ja oli ennustettu, että hänestä tulisi joko suuri kuningas tai hengellinen johtaja. Koska hänen vanhempansa halusivat voimakkaan johtajan valtakunnalleen, he yrittivät estää häntä näkemästä maailman epätyydyttävyyttä. Niinpä he hukuttivat hänet kaikenlaisilla aistinautinnoilla. Hän sai 500 viehättävää naista ja mahdollisuuden harjoittaa mielin määrin eri urheilulajeja ja muita jännittäviä aktiviteetteja. Hän oppi hallitsemaan täydellisesti tärkeät kamppailulajit ja jopa voitti vaimonsa Yasodharan jousiammuntakilpailussa.

Yhtäkkiä 29 vuoden iässä hän kohtasi pysymättömyyden ja kärsimyksen. Tehdessään harvinaisen käynnin ylellisen palatsinsa ulkopuolelle hän näki ensin jonkun toivottaman sairaan. Seuraavana päivänä hän näki raihnaisen vanhuksen ja sitä seuraavana päivänä kuolleen henkilön. Hän oli hyvin poissa tolaltaan oivallettuaan, että vanhuus, sairaus ja kuolema odottivat lopulta jokaista, jota hän rakasti, eikä hänellä ollut tarjota heille suojaa tältä.

Seuraavana aamuna nuori prinssi kulki syvässä meditaatiossa istuneen miehen ohi. Kun heidän katseensa ja mielensä kohtasivat, Siddharta pysähtyi lumoutuneena. Siinä samassa hän oivalsi, että sen täydellisyyden, jota hän oli etsinyt ulkopuolelta, täytyikin olla mielen itsensä sisällä. Tuon meditoijan tapaaminen antoi tulevalle Buddhalle ensimmäisen ja houkuttelevan kokemuksen mielestä – siitä, mikä voi toimia todellisena ja pysyvänä turvana olennoille. Hän tiesi, että hänen oli koettava se itse kaikkien hyväksi.

Buddhan valaistuminen

Buddha päätti, että hänen oli jätettävä kuninkaalliset velvollisuutensa ja perheensä toteuttaakseen täyden valaistumisen. Hän poistui palatsistaan salaa ja lähti matkaan kohti Pohjois-Intian metsiä ja kukkuloita. Seuraavan kuuden vuoden aikana hän tapasi monia lahjakkaita meditaatio-opettajia ja oppi hallitsemaan heidän tekniikkansa. Kerta toisensa jälkeen hän huomasi, että he osoittivat hänelle mielen potentiaalia mutta eivät mieltä itseään. Lopulta paikassa, joka tunnetaan nyt Bodhgayana, tuleva Buddha päätti pysytellä meditaatiossa, kunnes hän tuntisi mielen todellisen luonnon ja kykenisi hyödyttämään kaikkia olentoja. Vietettyään meditaatiossa kuusi päivää ja yötä läpäisten vähitellen mielen hienovaraisimmatkin esteet hän saavutti valaistumisen täydenkuun aamuna toukokuussa, viikkoa ennen kuin hän täytti 35 vuotta.

Täydellisen toteutumisen hetkellä kaikki sekavien tunteiden ja pinttyneiden käsitysten harsot hälvenivät ja Buddha koki kaiken sisällään pitävän tässä ja nyt -tilan. Kaikki aikaan ja paikaan liittyvä erottelu hävisi. ”Menneisyys”, ”nykyisyys” ja ”tulevaisuus”, ”lähellä” ja ”kaukana” sulautuivat yhdeksi säteileväksi intuitiivisen onnen tilaksi. Hänestä tuli ajaton, kaiken läpäisevä tietoisuus. Kehonsa jokaisella solulla hän tiesi kaiken ja oli kaikki. Hänestä tuli Buddha, herännyt.

Valaistumisensa jälkeen Buddha vaelsi jalan ympäri Pohjois-Intiaa. Hän opetti lakkaamatta 45 vuoden ajan vetäen puoleensa ihmisiä kaikista kasteista ja ammateista, aina kuninkaista kurtisaaneihin. Hän vastasi heidän kysymyksiinsä osoittaen aina siihen, mikä on perimmiltään todellista.

Läpi elämänsä Buddha kannusti oppilaitaan kyseenalaistamaan hänen opetuksensa ja varmentamaan ne oman kokemuksensa kautta. Tämä sama epädogmaattinen asenne luonnehtii buddhalaisuutta vielä nykyäänkin.

Voin kuolla onnellisena. En ole jättänyt ainuttakaan opetusta kätköön suljettuun kämmeneen. Kaiken, mikä on teille hyödyllistä, olen jo antanut. Olkaa omia johtotähtiänne. – Buddha jättäessään kehonsa 80 vuoden ikäisenä