Lopön Tsechu Rinpoche (1918–2003)
Lopön Tsechu Rinpoche ja lama Ole Nydahl Kasselissa vuonna 1993
Lama Ole Nydahl, Lopön Tsechu Rinpoche ja Hannah Nydahl Karma Guenissa vuonna 1994
Lopön Tsechu Rinpoche Kasselissa vuonna 1999
Lopön Tsechu Rinpoche San Franciscossa vuonna 2000
Lopön Tsechu Rinpoche ja 17. Karmapa Thaye Dorje Düsseldorfin lentokentällä vuonna 2000
Lopön Tsechu Rinpoche (1918–2003)

Lopön Tsechu Rinpochella, joka oli buddhalaisuuden avainhenkilö Nepalissa, oli valtava vaikutus lännen buddhalaisuuden kehittymiseen. Hän valvoi lännen suurimman stupan rakennustöitä ja antoi monia opetuksia.

Lopön Tsechu Rinpoche syntyi vuonna 1918 Bhutanissa, josta hän lähti 13-vuotiaana Nepaliin opiskelemaan ja harjoittamaan setänsä lama Sherab Dorjen opastuksella. Siellä hän sai täyden dharmakoulutuksen ja meditoi vaikeissa olosuhteissa Milarepan luolissa ja Guru Rinpochen pyhillä paikoilla. Vuonna 1944 Rinpoche tapasi H.P. 16. Karmapan, josta tuli yksi hänen tärkeimmistä opettajistaan.

Jos minä olen Buddha, hän on Ananda. – 16. Karmapa Lopön Tsechu Rinpochesta

Seuraavina vuosina Lopön Tsechu Rinpochesta muodostui avainhenkilö dharmanharjoittajille Nepalissa. Vuonna 1987 hän vieraili ensi kertaa Euroopassa ensimmäisten länsimaalaisten oppilaidensa lama Ole Nydahlin ja tämän vaimon Hannahin kutsusta. Siitä lähtien hän matkusti laajasti Länsi- ja Itä-Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Australiassa ja antoi opetuksia ja lukemattomia initiaatioita. Hän rakennutti Kalachakra-stupan Espanjaan sekä yli 16 muuta stupaa Eurooppaan ja Aasiaan.

Valaistumisen stupa Benalmádenassa Espanjassa,
Valaistumisen stupa Benalmádenassa Espanjassa,

Valaistumisen stupa Benalmádenassa Espanjassa, Lopön Tsechu Rinpochen viimeinen projekti, on hänen elämäntyönsä kruununjalokivi. Rinpoche kuoli 10.6.2003 85 vuoden ikäisenä, neljä kuukautta ennen tämän suurenmoisen stupan vihkimistä. Kaikista taustoista lähtöisin olevat ihmiset ovat päässeet tuntemaan hänen kaikkia olentoja hyödyttävän myötätuntonsa valtavan voiman.

Vaikka kehoni ei ole täällä, olen aina läsnä. Se on varmaa! – Lopön Tsechu Rinpoche