H.P. 17. Gyalwa Karmapa Trinley Thaye Dorje Eurooppa-keskuksessa vuonna 2012
H.P. 17. Gyalwa Karmapa Trinley Thaye Dorje Eurooppa-keskuksessa vuonna 2015
17. Karmapa antamassa Marpa-initiaatiota Helsingissä Kulttuuritalolla 12.6.2007
H.P. 17. Karmapa Thaye Dorje ja lama Ole Nydahl Eurooppa-keskuksessa vuonna 2008
H.P. 17. Gyalwa Karmapa Trinley Thaye Dorje Hongkongissa vuonna 2011
H.P. 17. Karmapa Thaye Dorje siunaa vierailijoita kagyü-mönlamissa Bodhgayassa vuonna 2012
H.P. 17. Karmapa Thaye Dorje Becskessä Unkarissa vuonna 2012
H.P. 17. Karmapa Thaye Dorje ja hänen vaimonsa Sangyumla vuonna 2017

Hänen Pyhyytensä 17. Gyalwa Karmapa Trinley Thaye Dorje on tiibetinbuddhalaisen karma-kagyü-linjan johtaja. Hän on hengellisesti vastuussa noin 900 luostarista, instituutista ja keskuksesta 68 valtiossa ympäri maailman.

Karmapa vierailee säännöllisesti Timanttipolku-buddhalaisissa keskuksissa ympäri maailman. Hän on usein antanut opetuksia ja voimansiirtoja Eurooppa-keskuksessa, Timanttipolku-buddhalaisten tärkeimmässä kansainvälisessä kohtaamispisteessä Saksassa. Lama Ole Nydahl kuvaa Karmapaa karma-kagyü-linjan autenttisuuden takaajaksi.

Elämäkerta

Karmapa syntyi Lhasassa toukokuussa 1983. Hänen vanhempansa antoivat hänelle nimeksi Tenzin Khyentse. Hänen isänsä on 3. Mipham Rinpoche, nyingma-perinteen tärkeä lama. Hänen äitinsä Dechen Wangmo puolestaan kuuluu tiibetiläiseen aatelisperheeseen, joka juontaa juurensa maineikkaaseen kuninkaaseen Ling Gesariin. Tiibetissä Karmapan perhe asui Bharkhorissa, kuuluisalla alueella keskellä Tiibetin pääkaupunkia, jossa pyhiinvaeltajilla ja paikallisilla asukkailla on tapana osoittaa omistautuneisuuttaan kiertämällä Jokhang-temppelin ympäri. Pikku lapsena Tenzin Khyentse julisti toistuvasti olevansa Karmapa. Tuohon aikaan monet ihmiset etsivät 16. Karmapan Rangjung Rigpe Dorjen jälleensyntymää.

Tunnistaminen

Karma-kagyü-linjan toiseksi korkea-arvoisimpana lamana Shamar Rinpoche on perinteen mukaan velvollinen löytämään Karmapan. Vuonna 1996 tiibetinbuddhalaisen sakya-perinteen linjanhaltija ja suuresti arvostettu mestari Chöbgye Trichen Rinpoche kertoi Shamar Rinpochelle lapsesta viitaten 16. Karmapalta saamiinsa ohjeisiin, omiin uniinsa sekä informaatioon ja valokuvaan, jotka Lhasassa käynyt vierailija oli hänelle antanut. Saatuaan tämän tiedon Sharmar Rinpoche pyysi Lopön Tsechu Rinpochea, 16. Karmapan läheistä uskottua, vierailemaan hänen puolestaan pojan luona Lhasassa. Poikaa tapaamassa käynyt Lopön Tsechu Rinpoche tunnisti hänet ensi kohtaamisessa Karmapaksi. Myöhemmin karma-kagyü-linjan korkeat lamat kävivät Tiibetissä tapaamassa nuorta, henkilöllisyytensä kiinalaisviranomaisilta kätkemään joutunutta Karmapaa ja tämän perhettä.

Vuoden 1991 alkupuolella suoritettuaan meditaatioretriitin, arvioituaan saamaansa lisäinformaatiota ja suoritettuaan perinteisiä testejä Shamar Rinpoche ilmoitti julkisesti erään luostarin avajaisissa Nepalissa, että uusi Karmapa eli Tiibetissä ja oli nimeltään Thaye Dorje. Nimi Trinley Thaye Dorje tarkoittaa ’rajatonta muuttumatonta buddhatoimintaa’.

Vuonna 1994 länsimaalaisten oppilaidensa avustuksella nuori Karmapa perheineen pakeni Tiibetistä ja saapui Intiaan. Samana vuonna Shamar Rinpoche asetti hänet valtaistuimelle Karmapa International Buddhist Institutessa (KIBI) New Delhissä. Lukuisat vieraat ympäri maailmaa osallistuivat seremoniaan.

Perhe

25.3.2017 Karmapa avioitui Sangyumla Rinchen Yangzomin kanssa. Karmapa ja Sangyumla olivat läheisiä lapsuudenystäviä, ja ajan myötä ja heidän vanhempiensa siunauksella tästä ystävyydestä kasvoi erityinen hengellinen yhteys. 11.8.2018 Ranskassa heille syntyi poika Thugsey. 17. Karmapa seuraa täten 10. ja 15. Karmapan esimerkkiä. Myös nämä hänen edeltäjänsä olivat naimisissa, ja heillä oli lapsia.

17. Karmapa yhdessä vaimonsa Sangyumlan ja heidän poikansa Thugseyn kanssa
17. Karmapa yhdessä vaimonsa Sangyumlan ja heidän poikansa Thugseyn kanssa

Koulutus

Shamar Rinpochen ohjauksessa Karmapa sai kattavan koulutuksen Togpa Rinpochelta, professori Sempa Dorjelta, Khenpo Chödrak Rinpochelta, yhdysvaltalaiselta filosofian professorilta Harrison Pembertonilta ja monilta korkeilta tiibetinbuddhalaisilta lamoilta ja oppineilta.

Vuonna 2000 iäkäs Chögye Trichen Rinpoche, norpa-sakya-perinteen haltija, joka oli ensimmäisenä kertonut Shamar Rinpochelle pojasta Tiibetissä, matkusti asemapaikastaan Nepalista Gendyn Rinpochen rakentamaan Dhagpo Kagyü Lingin luostariin Ranskaan, jossa hän kuukausien ajan antoi Karmapalle harvinaislaatuisia välityksiä ja voimansiirtoja.

Yhdysvalloissa Karmapa tapasi Luding Kenchen Rinpochen, tiibetinbuddhalaisen sharpa-sakya-perinteen haltijan, ja sai tältä tärkeitä välityksiä, jotka tosiasiassa kuuluivat karma-kagyü-perinteeseen ja joita sakya-koulukunta oli säilyttänyt ja suojellut useiden sukupolvien ajan.

Luding Kenchen Rinpoche, 17. Karmapa ja Sakya Trizin Rinpoche
Luding Kenchen Rinpoche, 17. Karmapa ja Sakya Trizin Rinpoche

Korkea nyingma- ja sakya-mestari Pewar Rinpoche antoi Karmapalle Dam Ngag Dzön täyden välityksen, kahdeksan tunnetuimman tiibetinbuddhalaisen koulukunnan suurimman voimansiirtokokoelman.

Opetus- ja matkustustoiminta

Vuodesta 1999 lähtien Karmapa on säännöllisesti matkustanut Etelä-Aasiassa samoin kuin Euroopassa, Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa. Ensi vierailullaan Euroopassa hänellä oli mukanaan Lopön Tsechu Rinpoche. Vuoden 2000 tammikuussa Karmapaa oli avajaistilaisuudessa Düsseldorfissa vastaanottamassa 6000 oppilasta lama Ole Nydahlin perustamista keskuksista.

17. Karmapa Düsseldorfissa
17. Karmapa Düsseldorfissa

17. Karmapa on tavannut monia korkeita uskonnollisia ja poliittisia johtajia ympäri maailman. Heidän joukossaan ovat muun muassa:

  • H.P. Sakya Trizin, sakya-linjan korkein lama
  • Bhutanin kuningas Jigme Wangchuk
  • Hambo-lama Dampa Ayusheev, Burjatian buddhalaisten johtaja Venäjällä
  • Dilgo Khyentse Yangsi Rinpoche, nyingma-linjan korkea-arvoinen lama ja H.P. Dilgo Khyentse Rinpochen jälleensyntymä
  • Drikung Chetsang Rinpoche, drikung-kagyü-linjan johtaja
  • Intian entinen informaatioministeri Shri S. Jaipal Reddy

Intiassa Karmapa on suuresti arvostettu, säännöllinen kunniavieras ja opettaja niin kutsuttujen uusbuddhalaisten tapaamisissa. Tähän yhteisöön, joka syntyi entisten ”koskemattomien” vapautusliikkeestä, kuuluu nykyään noin 20 miljoonaa ihmistä.

17. Karmapa Intiassa
17. Karmapa Intiassa

Bodhgayassa, Pohjois-Intian tärkeimmässä pyhiinvaelluspaikassa, Karmapa johtaa vuosittain kagyü-mönlamin – tapahtuman, johon kokoontuu tuhansia ihmisiä ympäri Himalajaa resitoimaan ylistyksiä eri buddha-aspekteille ja tekemään toivomuksia maailmanrauhan ja kaikkien olentojen valaistumisen puolesta.

Karmapa johtaa seremonioita kagyü-mönlamissa Bodhgayassa
Karmapa johtaa seremonioita kagyü-mönlamissa Bodhgayassa

Buddhalaisten periaatteiden pohjalta Karmapa seuraa rauhan visiotaan, joka pohjautuu sisäiseen rikkauteen, myötätunnon ja viisauden rajattomaan lähteeseen. Hän tukee myös hyväntekeväisyysprojekteja, kuten Karmapa Healthcare Projectia, joka lähettää vapaaehtoisia länsimaalaisia lääkäreitä Himalajan kaukaisille seuduille hoitamaan munkkeja ja nunnia ja valmentamaan lääkärin ammattiin aikovia henkilöitä.

Nykyään Karmapa asuu New Delhissä Intiassa. Hän on Karmapa International Buddhist Societyn (KIBS) pääsuojelija. KIBS tarjoaa idästä ja lännestä tuleville oppilaille mahdollisuuden suorittaa buddhalaisten opintojen kandidaatintutkinnon Karmapa International Buddhist Institutessa (KIBI).

Karmapa International Buddhist Institute (KIBI) New Delhissä
Karmapa International Buddhist Institute (KIBI) New Delhissä

Vuonna 2012 Karmapa nimesi lama Jigme Rinpochen pääsihteerikseen. Lama Jigme Rinpoche sai koulutuksensa 16. Karmapalta, joka vuonna 1970 teki hänestä edustajansa Euroopassa. Jigme Rinpochella on lukuisia julkaisuja, ja Timanttipolku-buddhalaisten keskuudessa hän on suuresti arvostettu opettaja ja hengellinen neuvonantaja. Hän asuu Dhagpo Kagyü Lingissä Etelä-Ranskassa.

17. Karmapa ja lama Jigme Rinpoche
17. Karmapa ja lama Jigme Rinpoche

Vuonna 2014 Karmapa matkusti Saksaan hakemaan Renchen Ulmissa yllättäen menehtyneen pääopettajansa Shamar Rinpochen kehon takaisin Aasiaan. Shamar Rinpochen keho polttohaudattiin Kathmandussa. Seremoniaa johti Karmapa ja siihen osallistui monia tiibetiläisiä ja bhutanilaisia buddhalaisia opettajia. 17. Karmapa on nyt vastuussa 15. Shamarpan jälleensyntymän löytämisestä ja karma-kagyü-välitysten siirtämisestä hänelle.

Linkit