Thaye Dorje, H.P. 17. Gyalwa Karmapa
Thaye Dorje, H.P. 17. Gyalwa Karmapa

5.11.2023

Thaye Dorje, Hänen Pyhyytensä 17. Gyalwa Karmapa, jakaa seuraavan viestin viimeaikaisista luonnon- ja ihmisen aiheuttamista katastrofeista.

Rakkaat dharmaystävät!

Kuten monet teistä minäkin teen parhaani seuratakseni maailman uutisia niin tarkasti kuin voin, ja viime viikkoina ja kuukausina on jälleen kerran tapahtunut useita sekä ihmisen aiheuttamia että luonnonkatastrofeja, jotka kaikki ovat aiheuttaneet minulle suurta huolta ja surua.

Maailmalla riehuvien monien sotien joukossa Lähi-idässä hiljattain puhjennut sota on erityisen huolestuttava. Samaan aikaan Ukrainan aseellinen konflikti on edelleen ratkaisematta, eikä taistelujen loppua ole näköpiirissä. Lisäksi kaikki nämä konfliktit johtavat lisääntyvään polarisaatioon ja väkivaltaan myös länsimaissa, ja lukemattomat ihmiset tuntevat tarvetta valita puolensa ja syyttää toisia, ja tunteet kuumenevat entisestään.

Ja aivan kuin tämä kaikki ei riittäisi, loppua ei näy kaikkialla maailmassa jatkuvasti tapahtuville luonnonkatastrofeille. Esimerkiksi viime perjantai-iltana Länsi-Nepalissa Jajarkotin syrjäseudulla sattui maanjäristys, jossa menehtyi yli 150 ihmistä, sadat loukkaantuivat ja tuhannet menettivät kotinsa ja kaiken omaisuutensa. Paikallisissa tiedotusvälineissä esitettiin videomateriaalia, jossa näkyi monikerroksisten tiilitalojen murenevia julkisivuja ja kuvia epätoivoisista ihmisistä, jotka kaivautuivat pimeässä raunioiden läpi vetääkseen eloonjääneitä esiin romahtaneiden rakennusten jäännöksistä. Näiden kuvien katsominen oli todella sydäntä särkevää.

On inhimillistä tuntea itsensä lannistuneeksi tai jopa toivottomaksi, kun huonoja uutisia tulee jatkuvasti. Harjoittajina saatamme saada tunteen, että dharmaharjoituksemme on heikko ja voimaton, koska emme pysty estämään tai edes lievittämään tuntevien olentojen kärsimystä.

Meidän tulisi kuitenkin aina muistuttaa itseämme siitä, että Buddhan opetuksessa ei koskaan ole ollut kyse muutoksen tai kärsimyksen välttelystä tai estämisestä – siihen ei kukaan pysty, koska ne ovat itse elämän luontoa. Itse asiassa Buddhan jakamat menetelmät ovat kaikki keinoja, jotka inspiroivat meitä hyväksymään ja omaksumaan muutoksen täysin. Näin ollen vapautumista voitaisiin kuvata muutoksen täydelliseksi hyväksymiseksi.

Niinpä siksi, rakkaat dharmaystävät, harjoittakaa tämä mielessänne. Harjoittakaa niin hyvin kuin voitte, mutta ei niin, että teillä on taakan tai tehtävän tunne harteillanne. Teidän tarvitsee vain tehdä parhaanne ja käyttää buddhadharman menetelmiä hyväksyäksenne täydellisesti pysymättömyyden ja muutoksen, ilmenivätpä ne missä muodossa tahansa.

Jos pystyt siihen, se ei tarkoita, että sinun täytyy olla koko ajan vahva tai sinulla täytyy olla kaikki vastaukset. Mutta pelkästään sen hyväksyminen, että elämä on jatkuvasti muuttuvaa ja pysymätöntä, helpottaa omaa ahdistustasi ja pelkojasi huomattavasti, ja tämä puolestaan välittää rohkeuden ja lohdutuksen vaikutelman kaikille niille, joiden elämää kosketat, ja auttaa rauhoittamaan heidän omaa mieltään ja sydäntään.

Ja rauhallisen mielen ja sydämen avulla he voivat myös itse ajan mittaan nähdä pysyvyyden ja hallinnan illuusion läpi ja tulla toimeen elämän alati muuttuvan luonnon kanssa.

Minusta tuntuu, että jos pystymme harjoittelemaan tällä tavalla, ei ole suurempaa apua, jota voimme tarjota toisille tunteville olennoille.

Rukouksin

Thaye Dorje, Hänen Pyhyytensä 17. Gyalwa Karmapa

Seuraa H.P. 17. Gyalwa Karmapaa sosiaalisessa mediassa: kotisivut, Facebook, X

Karmapa viimeaikaisista katastrofeista