Timanttimieli (sanskr. Vajrasattva, tiib. Dorje Sempa)6.7.2021

Thaye Dorje, Hänen Pyhyytensä 17. Gyalwa Karmapa, jakaa seuraavan viestin puhdistautumisharjoituksesta:

Rakkaat dharmaystävät!

Tänään haluaisin jakaa kanssanne pari ajatustani puhdistautumisharjoituksesta – ja sitä ennen haluaisin jälleen kerran muistuttaa teitä ottamaan ne juuri sellaisina eikä kanonisina ”dharmaopetuksina”.

Sillä, miksi harjoitamme Tunnustamista 35 buddhalle, Vajrasattvan sataa tavua tai mitä tahansa muuta puhdistautumisharjoitusta, ei ole mitään tekemistä syyllisyyden kanssa. Pikemminkin puhdistautumisen tarkoituksena on paljastaa itsellemme, mikä on kaunista tai kuka on kaunis.

Tietenkin klassisen tarinan mukaan bodhicitta tai buddhaluonto on kuin kultaa, johon on sekoittunut tai jota peittää lika, ja jos tiedämme kuinka puhdistaa, pystymme paljastamaan tämän kallisarvoisen kullan.

Mutta omasta epätavallisesta näkökulmastani kulta ei vaikuta olevan erillään liasta. Ne ovat toisistaan niin riippuvaisia, että paljastamis- tai puhdistamisprosessi jotenkin tuottaa liasta kultaa. Lika on kultaa, ja puhdistamisprosessissa lian kauneus tuodaan esiin ja lian paljastetaan olevan yhtä kallisarvoista kuin kulta.

Ehkä tämä on puhdistautumisen todellinen merkitys: ei ole erillistä kultaa ja erillistä likaa vaan ainoastaan lian eri puolia, ja puhdistaminen auttaa paljastamaan lian kauneuden niin, että se näyttäytyy yhtä kallisarvoisena kuin kulta. Omasta mielestäni tämä on kaunista, ja minusta tuntuu, että jos puhdistautumisprosessiin pystyy täysin syventymään tällä asenteella, siitä tulee hyvin nautinnollinen.

Tässä hengessä haluaisin kannustaa teitä kaikkia syventymään tähän harjoitukseen ja toistamaan Vajrasattvaan sataa tavua niin paljon kuin mahdollista. Ja tietenkin, jos jotkut teistä kokevat tarvitsevansa merkkipaalun, tavoitteen – jos jotkut teistä haluavat ajatella, että on olemassa jotain puhdistettavaa –, niin kaikin mokomin hyödyntäkää vapaasti sitä ajatusta.

Mutta pohjimmiltaan ei ole mitään puhdistettavaa. On vain puhdistautuminen, ja tuo puhdistautuminen ei tarkoita muuta kuin, että löytää nautinnon siitä – että se on todella nautinnollista. Niinpä jos haluat lähestyä asiaa rennolla tavalla, keskity vain puhdistautumiseen äläkä siihen, mitä haluat puhdistaa, ja jos toimit tällä tavoin, siitä ei koskaan tule pitkästyttävää ja siihen pystyy syventymään ikuisuuksiksi.


Seuraa H.P. 17. Gyalwa Karmapaa sosiaalisessa mediassa: kotisivut, Facebook, Twitter

H.P. Gyalwa Karmapa: Puhdistautumisesta