Lopön Tsechu Rinpoche
Lopön Tsechu Rinpoche

Lopön Tsechu Rinpoche

Olen viettänyt jonkin aikaa niillä seuduilla, joilla Milarepa (1052–1135) meditoi luolissa. Olen käynyt kaikissa niissä luolissa; joissakin vietin pari päivää, joissakin olin hieman kauemmin. Toisinaan luolien nimet liittyvät siihen meditaatioon, jota Milarepa kussakin luolassa suoritti, ja tämä on varsin merkittävää. Erään sellaisen luolan nimi, jossa Milarepa eli harjoituksensa alkuaikoina, juontuu siitä, että Milarepa nautti silloin ravinnokseen pelkkää nokkosta; mitään muuta ei ollut lähettyvillä saatavilla. Voitte nähdä tämän patsaissa ja maalauksissa: Milarepa on aina hieman vihertävän sävyinen. Niinpä tämän luolan nimi on Nokkosluola — tai jotain sinnepäin. Yhden luolan nimi liittyy luolan vaikeapääsyisyyteen; Milarepa kykeni kulkemaan sinne jalan.

On myös kolme luolaa, joiden nimet liittyvät kehomme kolmeen energiakanavaan. Milarepa harjoitti hyvin paljon tummoa, ”sisäisen lämmön” joogaa, ja työskenteli intensiivisesti kehon kanavien parissa. Näissä luolissa hänen onnistui ottaa täysin käyttöön näiden kanavien energiat: aluksi oikean ja vasemman ja sitten keskuskanavan energiat. Keskuskanavan Luolassa suorittamansa harjoituksen aikana Milarepa saavutti mahamudran. Hän kykeni siirtymään hyvin nopeasti minne tahansa Himalajalla, ja hänen kehonsa ei enää rajoittanut häntä mitenkään. Hän pystyi lentämään minne halusi.

Hän harjoitti myös monissa muissa Himalajan luolissa. Yksi niistä sijaitsee seudulla, jossa syntyi lama Kalsang. Joissakin luolissa voi nähdä Milarepan käsien ja jalkojen jäljet. Ne ovat niin selvät, että ne muistuttavat saveen tai johonkin muuhun pehmeään materiaaliin jääneitä jälkiä. Syntyy sellainen vaikutelma ikään kuin kallio olisi tullut pehmeäksi.

Milarepa on esimerkki henkilöstä, joka pyrkimyksensä, uutteruutensa ja luottamuksensa sekä lisäksi opettajasuhteensa ansiosta kykeni saavuttamaan mahamudran yhden elämän aikana. Tämä on sangen epätavallista, ja tämä voi toimia meille esikuvana. Vaikkemme kykenisikään harjoittamaan täsmälleen samoin kuin Milarepa, voimme kuitenkin pyrkiä seuraamaan hänen esimerkkiään. Yhteys Milarepaan muodostaa hyvin voimakkaan siunauksen polullamme. Hän itse sanoi, että jokainen, joka kuuleekin hänen nimensä, on suojassa jälleensyntymiseltä alempiin maailmoihin. Täten se, että on yhteys Milarepaan, on hyvin otollista ja epätavallista.

Lähde: Mir Kagju 12, 2000