Lama Ole Nydahl syntyi 19.3.1941 Pohjois-Kööpenhaminassa, jossa hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa. Hän opiskeli filosofiaa, englantia ja saksaa Kööpenhaminan yliopistossa, Yhdysvalloissa sekä Saksassa Tübingenissä ja Münchenissä.


Hänen ensi kontaktinsa buddhalaisuuteen vuonna 1968

1968: Ole Nydahl ja hänen vaimonsa Hannah kohtasivat buddhalaisuuden ensi kerran häämatkallaan Katmandussa, Nepalissa. Siellä he tapasivat Lopön Tsechu Rinpochen, erään Himalajan seudun suurimmista buddhalaisista opettajista.

1969: He tapasivat 16. Gyalwa Karmapan, karma-kagyü-perinteen korkeimman laman. Heistä tuli tämän ensimmäiset länsimaalaiset oppilaat, ja myöhemmin Karmapa lähetti heidät tuomaan buddhalaisuuden länteen. Karma-kagyü on 1 100 -vuotta vanha tiibetinbuddhalainen koulukunta, joka kahden muun vanhan, punalakkikoulukunnan – nyingman ja sakyan – tavoin opettaa vajrayanaa eli timanttipolkua (tiib. dorje thegpa).

Hannah ja Ole Nydahl H.P. 16. Karmapan Rangjung Rigpe Dorjen seurassa


Hänen opettajiltaan saamansa välitykset

Hannah ja lama Ole ovat saaneet initiaatioita ja opetuksia suoraan 16. Karmapalta ja muilta karma-kagyü-koulukunnan mestareilta. Lisäksi he ovat vastaanottaneet välityksiä muista tiibetinbuddhalaisista koulukunnista. Joitakin esimerkkejä:

  • Mahamudra (”suuri sinetti”, tiib. chagchen, korkein buddhalainen näkemys mielen luonnosta) H.P. 16. Gyalwa Karmapalta
  • Kagyü-ngagdzö (karma-kagyü-linjan tärkeimpien välitysten aarrekokoelma) H.P. 16. Karmapalta (1976) ja Jamgön Kongtrül Rinpochelta (1989)
  • Bodhisattvalupaus (lupaus valaistua kaikkien tuntevien olentojen hyväksi) Shamar Rinpochelta, karma-kagyü-linjan toiseksi korkeimmalta lamalta (1970)
  • Neljä perusharjoitusta (ngöndro) Kalu Rinpochelta (1970–1971)
  • Kalachakra (Ajan pyörä -initiaatio) Kalu Rinpochelta, Tenga Rinpochelta (1985), H.P. Dalai Lamalta (1985 ja 2002), Lopön Tsechu Rinpochelta (1994), Beru Khyentse Rinpochelta (2009) ja H.P. Sakya Triziniltä (2010)
  • Naropan kuusi joogaa (kagyü-välityksen edistyneitä tantrisia meditaatioita) Situ Rinpochelta (1975)
  • Phowa (tietoisen kuolemisen harjoitus) Ayang Tulkulta (1972)
  • Chik She Kün Drol (kagyü-initiaatioiden kokoelma) Tenga Rinpochelta
  • Rinchen Terzö (nyingma-välitysten aarteet) Kalu Rinpochelta (1983)
  • Ja lukemattomia muita initiaatioita ja opetuksia edellä mainituilta opettajilta, samoin kuin Dilgo Khyentse Rinpochelta, Gyaltsab Rinpochelta, Urgyen Tulku Rinpochelta, Bokar Rinpochelta, Gyaltrul Rinpochelta ja muilta.


Hänen toimintansa vuoden 1972 jälkeen

1972: 16. Karmapa lähetti lama Olen ja hänen vaimonsa Hannah Nydahlin opettamaan länteen. He saivat tehtäväkseen opettaa ja perustaa 16. Karmapan nimissä buddhalaisia keskuksia maallikko- ja joogiharjoittajia varten. Karmapa valtuutti heidät antamaan bodhisattvalupausta ja turvautumista – seremoniaa, jonka yhteydessä tullaan muodollisesti buddhalaiseksi. Lama Ole on siitä lähtien antanut turvautumisen yli puolelle miljoonalle ihmiselle. Seitsemän vuotta myöhemmin Tanskan kuningatar vastaanotti lama Olen ja Hannah Nydahlin, jotka välittävät hänelle lahjan 16. Karmapalta.

1972 perustettiin ensimmäiset Timanttipolku-buddhalaiset keskukset Itävaltaan (Graziin), Norjaan, Ruotsiin ja Tanskaan (Kööpenhaminaan) ja vuonna 1974 Saksaan. Nyt Timanttipolku-keskuksia on ympäri maailmaa yli 620.

Vuodesta 1973 lähtien lama Ole Nydahl ja hänen vaimonsa ovat järjestäneet matkoja ja luentoja korkeimmille tiibetiläisopettajille eri puolille Eurooppaa ja myöhemmin Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan, Venäjälle ja Australiaan. Näiden joukossa ovat olleet mm. H.P. 16. Gyalwa Karmapa (1974–1977), Shamar Rinpoche, Jamgön Kongtrül Rinpoche, Gyaltsab Rinpoche, Beru Khyentse Rinpoche, Kalu Rinpoche, Topga Rinpoche, Tenga Rinpoche, Bokar Rinpoche, Lopön Tsechu Rinpoche, Trungpa Rinpoche ja Ayang Rinpoche.

Jo vuonna 1975 vaikeissa olosuhteissa lama Ole alkoi perustaa keskuksia kommunistiseen Puolaan. Tämä toimi alkuna, joka loi ystävyyden ja vahvat yhteydet entisen itäblokin maihin. Seuraavina vuosina lama Ole vietti aikaansa pitämällä huolta oppilaistaan ja kehittämällä keskuksiaan ympäri maailmaa.

1981: 16. Karmapa menehtyi Chicagossa. Yhdessä korkeiden karma-kagyü-linjan lamojen kanssa lama Ole kantoi 16. Karmapan kehon polttohaudattavaksi Rumtekissa Intiassa.

1986: Lama Ole Nydahl teki yhdessä pienen ryhmän kanssa salaisen matkan Tiibetiin. Matka dokumentoitiin filmiksi ”Secret Journey to East Tibet”.

Lama Ole siunaa ihmisiä Tiibetissä

1987: Shamar Rinpoche, karma-kagyü-linjan toiseksi korkea-arvoisin lama Karmapan jälkeen, pyysi lama Ole Nydahlia opettamaan phowaa eli tietoisen kuolemisen harjoitusta länsimaalaisille oppilailleen. Ensimmäinen phowakurssi järjestettiin Grazissa Itävallassa. Tähän mennessä lama Ole Nydahl näille lama Ole Nydahlin järjestämille meditaatiokursseille on osallistunut yli 80 000 ihmistä ympäri maailmaa.

Shamarpa ja lama Ole Nydahl

1989: Lama Ole Nydahl perusti ensimmäisen Timanttipolku-buddhalaisen keskuksen entiseen Neuvostoliittoon. Myöhemmin Timanttipolku tunnustettiin viralliseksi uskonnoksi Venäjällä. Lama Ole on matkustanut joka vuosi Tran-Siperian junalla läpi Venäjän. Kiertueella mukana on parisataa oppilasta.

Hannah ja lama Ole Nydahl yhdessä Lopön Tsechu Rinpochen kanssa entisessä Neuvostoliitossa vuonna 1991

Vuodesta 1992 lähtien hän on keskittynyt työhön, jonka hän on saanut opettajiltaan ja Shamarpan tunnistamalta 17. Karmapalta Trinley Thaye Dorjelta. Näiden opettajien joukossa ovat muun muassa Lopön Tsechu Rinpoche, lama Jigme Rinpoche, Sherab Gyaltsen Rinpoche, Gendün Rinpoche, Shangpa Rinpoche, Beru Khyentse Rinpoche ja monet muut.

Vuonna 1994 Shamarpa esitteli 17. Karmapan Trinley Thaye Dorjen New Delhissä.

1999: Lama Ole ja Hannah Nydahl, Caty Hartung ja Buddhistischer Dachverband Diamantweg e.V. (Saksan 100 Timanttipolku-buddhalaisten keskusten kattojärjestö) perustivat Timanttipolku-buddhalaisen hyväntekeväisyyssäätiön Buddhismus Stiftung Diamantweg. Lama Ole lahjoitti koko älyllisen omaisuutensa tälle järjestölle.

Hannah Nydahl, lama Ole Nydahl ja Caty Hartung

2000: Lama Ole Nydahl kutsui 17. Karmapan Trinley Thaye Dorjen Eurooppaan. Ensi kertaan Eurooppaan saapunutta, tuolloin 16-vuotiasta Karmapaa oli Düsserldorfissa vastaanottamassa 6 000 oppilasta. Vierailunsa aikana Karmapa antoi monia initiaatioita ja luentoja.

17. Karmapa Thaye Dorje Düsseldorfissa vuonna 2000

2003: Lama Ole Nydahl yhdessä 72 oppilaansa kanssa 36 maasta matkusti Bhutaniin Lopön Tsechu Rinpochen kutsusta. Muiden muassa he tapasivat Je Khenpon, Bhutanin korkeimman uskonnollisen johtajan, ja kuninkaallisen perheen jäsenen.

Lama Ole Nydahl Bhutanin prinsessan seurassa

10.7.2003: Lopön Tsechu Rinpoche menehtyi 85-vuotiaana. Samana kesänä lama Ole Nydahl joutui hengenvaaralliseen laskuvarjohyppyonnettomuuteen hänen 88. hyppynsä yhteydessä, minkä johdosta hän ei pystynyt osallistumaan suunnitellulle opetuskiertueelle. Vuoden 2003 lokakuussa hän palasi buddhalaisen opettajan tehtäväänsä Lopön Tsechu Rinpochen Benalmadenaan Espanjaan rakentaman länsimaiden suurimman stupan vihkimisen yhteydessä.

Valaistumisen stupa Benalmadenassa

2004: Kansainvälinen Olympiakomitea pyysi lama Ole Nydahlia järjestämään Ateenan 2004 olympialaisiin ja paralympialaisiin buddhalaisen keskuksen palvelemaan olympiakylässä asuvia urheilijoita. Lama Ole Nydahlin valitsema seitsemää eri kieltä taitava kansainvälinen buddhalaisten opettajien tiimi huolehti urheilijoista olympialaisten aikana.

Lama Ole Nydahl ja buddhalaisten palvelujen koordinaattori olympiakylässä

1.4.2007 Hannah Nydahl menehtyi 61-vuotiaana Kööpenhaminassa. Hän oli haluttu kääntäjä tiibetistä englantiin, saksaan ja tanskaan. Hannah Nydahl opetti Karmapa International Buddhist Institutessa (KIBI) New Delhissä ja osallistui monien buddhalaisten tekstien käännöstyöhön. Hän myös huolehti monista korkeista karma-kagyü-linjan lamoista näiden lännen vierailujen aikaan ja opetti monia edistyneitä meditaatioharjoituksia.

Hannah ja lama Ole Nydahl

2007: Buddhist Stiftung Diamantweg hankki Gut Hochreute -tilan Großer Alpsee -järven lähettyviltä Immenstadtista ja perusti sinne Timanttipolku-buddhalaisuuden Eurooppa-keskuksen (EC). Monien muiden, pienempien tapahtumien ohella EC:ssä järjestetään vuosittain kansainvälinen kesäkurssi, jossa vierailee tiibetiläisiä lamoja ja länsimaalaisia opettajia. Kurssille tulee oppilaita yli 50 maasta.

Eurooppa-keskus Immenstadtissa Saksassa

2008: Lama Ole Nydahl avasi virallisesti näyttelyn Timeless Values – Treasures of Himalayan Art Euroopan parlamentissa Brüsselissä. Timanttipolku-säätiön näyttelyssä oli esillä yli 40 näyttelyesinettä Nepalista, Intiasta ja Bhutanista.

Näyttely Euroopan parlamentissa Brysselissä

2009: Lama Ole Nydahl oli mukana 17. Karmapan Trinley Thaye Dorjen seurueessa tämän ensimmäisellä Venäjän-kiertueella. Siellä hänet vastaanotti Venäjän korkein buddhalainen uskonnollinen arvohenkilö Hambo Lama.

Lama Ole Nydahl 17. Karmapan (oikealla) ja Hambo Laman (vasemmalla) seurassa

2010: Lama Ole Nydahl kutsuttiin osallistumaan H.P. Sakya Trizinin, sakya-koulukunnan korkeimman laman, antamaan Kalachakra-initiaatioon.

Lama Ole Nydahl, H.P. Sakya Trizin ja lama Jampa Thaye Kalachakra-initiaation aikana Lontoossa 14.7.2010

23.8.2010 vihittiin käyttöön Kalachakra-stupa Karma Berchen Lingissä Kreikassa yli 20 vuoden valmistelutyön jälkeen. Tämän stupan perustusprojektin pisti aikoinaan alulle Lopön Tsechu Rinpoche ja sen saattoi päätökseen lama Chöodrup Dorje. Yli 2 500 buddhalaista ympäri maailmaa, kreikkalaiset viranomaisvieraat, samoin kuin ympäröivän seudun asukkaat osallistuivat seremoniaan lama Chögdrup Dorjen ja lama Ole Nydahlin kanssa.

Lama Ole Nydahl, lama Chögdrup Dorje 48 tunnin Kalachakra-meditaation aikana Karma Berchen Lingissä Kreikassa elokuussa 2010

2012: Lama Ole Nydahl kutsuttiin osallistumaan Dalai-laman kaksipäiväiseen ohjelmaan Itävallan Klagenfurtissa 18.5.–19.5.2012.

Vuosi 2012 on lama Ole Nydahlin toiminnan ja samalla lännen Timanttipolku-buddhalaisuuden 40-vuotisjuhlavuosi. H.P. 17. Gyalwa Karmapa ja muut korkeat kagyü-lamat ovat onnittelukirjeissään kiittäneet lama Olea tämän lakkaamattomasta työstä buddhalaisuuden hyväksi lännessä. Lue lisää englanniksi.

H.P. 17. Karmapa Trinley Thaye Dorje siunaa lama Ole Nydahlia 40-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä Eurooppa-keskuksessa Saksassa.

Vuonna 2012 lama Ole antoi opetuksia Bhutanissa kuningasperheen kutsusta. Hän tapasi Bhutanin kuningataräidin ja vieraili yhdessä tämän kanssa eräässä erityislaatuisessa buddhalaisessa temppelissä.

Bhutanin kuningataräiti ja lama Ole NydahlBhutanin kuningataräiti ja lama Ole Nydahl

Sen jälkeen hän matkusti Bodhgayaan, jonne hänet oli kutsuttu osallistumaan kagyü-mönlamiin, yhteen karma-kagyü-linjan tärkeimmistä tapahtumista, jossa linjanhaltijat ja korkeat mestarit harjoittavat yhdessä tuhansien Himalajalta saapuneiden buddhalaisten kanssa paikassa, jossa historiallinen Buddha saavutti valaistumisen.

Lama Ole Nydahl kagyü-mönlamissa
Lama Ole Nydahl kagyü-mönlamissa

13.6.2015 Unescon kulttuurien ja uskontojen välisen dialogin järjestö Málagassa myönsi lama Ole Nydahlille ja postuumisti hänen edesmenneelle vaimolleen Hannah Nydahlille (k. 2007) palkinnon heidän ”panoksestaan sanan-, mielen-, uskon- ja kansojen vapauden hyväksi ja sisäisen myötätunnon kehittämiseksi rauhan ja hyvinvoinnin etsinnässä”. Lue lisää.

Unesco-järjestön hallituksen jäsen Pedro Gomez, institutionaalisten suhteiden varapuheenjohtaja Antonio Damián Requena Segovia, lama Ole Nydahl, puheenjohtaja Lorenzo Rodríguez de la Peña, pääsihteeri Elena Valcarcel, ja kulttuuri- ja konferenssiasioiden varapuheenjohtaja Miguel Ángel Padilla
Unesco-järjestön hallituksen jäsen Pedro Gomez, institutionaalisten suhteiden varapuheenjohtaja Antonio Damián Requena Segovia, lama Ole Nydahl, puheenjohtaja Lorenzo Rodríguez de la Peña, pääsihteeri Elena Valcarcel, ja kulttuuri- ja konferenssiasioiden varapuheenjohtaja Miguel Ángel Padilla